Dynia to warzywo, które w Polsce zyskuje coraz więcej zwolenników. Eksperci kulinarni podają dynię na kilka różnych sposobów, a dania z udziałem tej „pomarańczowej bani” na stałe wpisują się w menu polskich restauracji. Nasza szkoła 31 października obchodziła Święto Dyni.
Uczniowie klasy 3 b przedstawili swoim szkolnym kolegom i koleżankom walory i korzyści płynące ze spożywania tego warzywa. W krótkiej prezentacji, przedstawiono historię dyni oraz wskazano jak wiele witamin i minerałów zawiera to pomarańczowe warzywo. Podczas spotkania uczniowie mogli zapoznać się z pracami klasy 3b.
Przedstawiciele klas 0-3 wzięły udział w konkursie, w którymi musieli odpowiadać na pytania dotyczące dyni. Każdy uczeń został poczęstowany cukierkiem – oczywiście pomarańczowym.
Na koniec spotkania zostały rozstrzygnięte dwa konkursy szkolne:
„Szkoła Przyszłości” organizowany przez p. Ewę Lisowską
Nagrodzeni zostali:
III miejsce – Olga Sajnóg
II miejsce – Miłosz Podgórski
I miejsce – Paweł Zimolużyński.
„Portret mojego nauczyciela” organizowany przez p. Aleksandrę Korytkowską
Nagrodzeni zostali:
Wyróżnienia: Liliana Religa-Chylińska, Miłosz Podgórski, Rafał Godlewski
III miejsce – Amelia Wawszczak, Barbara Stachnik
II miejsce – Lilian Moyles, Michalina Woźniak
I miejsce – Szymon Kowalski
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom!!!