Uczniowie klas I-III świętowali Dzień Dyni. Zaczęło się od przygotowań: wykonane zostały plakaty promujące spożywanie dyni, wskazujące na wiele właściwości zdrowotnych jakie posiada dynia, znalazły się też przepisy na dania z dyni.
Przygotowano tematyczne dekoracje i wykonano lampiony z wydrążonych dyń. Wszystkie te czynności wykonywali uczniowie według własnego pomysłu, z niewielką pomocą nauczycieli.
Atrakcją tego dnia było przejście ścieżką sensoryczną, na którą złożyły się przyniesione przez uczniów dary jesieni: kasztany, liście, szyszki, orzechy włoskie, mech, gałązki itp. Uczniowie wielozmysłowo odbierali doznania związane z naturą, lasem, przyrodą. W tle słychać było muzykę relaksacyjną. Później były zabawy sportowe oraz poczęstunek – ciasta, babeczki, zupa dyniowa – przygotowany dzięki uprzejmości rodziców. To był dzień pełen wrażeń.
Barbara Mitkowska, Monika Więcka i Hanna Kamińska