W piątek (15.11) uczniowie klasy II b odwiedzili piekarnię „Grzybki” w Warszawie, gdzie wzięli udział w zajęciach „Akademii Piekarza”. Drugoklasiści mieli okazję poznać pracę piekarza od podszewki oraz wzbogacić swoją wiedzę dotyczącą wartości odżywczych pieczywa.
Wszystkich zainteresowały zwłaszcza ciekawe maszyny, które ułatwiają codzienną pracę w piekarni. Zwróciliśmy szczególną uwagę na to, że na każdym etapie produkcji kładzie się duży nacisk na bezpieczeństwo i higienę pracy. Uczniowie poznali też skład ciasta drożdżowego, oraz mieli możliwość uformować swoje chałki i warkocze, które po upieczeniu zabrali do domu.
Po obejrzeniu krótkiej prezentacji, która przybliżyła historię piekarni „Grzybki” uczniowie zwiedzili część produkcyjną piekarni. Wszędzie pięknie pachniało, co zaostrzyło apetyty. Nie zapomniano o poczęstunku dla nas. Mogliśmy spróbować różnych bułek, chlebów i wypieków drożdżowych. Ku zaskoczeniu wszystkich, bardzo smaczne okazały się bułki ze szpinakiem. Ostatnim etapem warsztatów było wycinanie ciastek z ciasta piernikowego, które szybko trafiły do pieca, a następnie do specjalnie przygotowanych torebek. Nikt nie wyszedł z pustymi rękoma. Przed wyjazdem można było jeszcze odwiedzić sklep firmowy przy piekarni. Oj było w czym wybierać. Wszyscy wrócili bardzo zadowoleni. A podsłuchałam, jak niektórzy mówili, że to była najlepsza wycieczka. Niektórzy już planują kolejne wyjazdy – teraz chcą odwiedzić fabrykę klusek. Znacie jakąś? Chyba trzeba będzie poszukać.