W naszej zerówce zorganizowaliśmy jesienny tydzień zdrowego odżywiania. Były to działania w ramach realizacji projektu Fundacji Banku Ochrony Środowiska „Zdrowo jem, więcej wiem” dedykowanego uczniom młodszym klas szkół podstawowych.
Mieliśmy mnóstwo pracy, ale przede wszystkim mnóstwo zabawy i radości z podejmowanych działań praktycznych. Na temat Piramidy i Tarczy Zdrowego Żywienia opowiedziała nam szkolna pani pielęgniarka. Sprawdziła też czy właściwie myjemy zęby. Teraz już wiemy więcej na temat właściwego odżywiania się, potrzeby ruchu fizycznego, higieny osobistej, a także potrzeby picia wody.
Umiemy już kisić ogórki i wiemy, że świetnie smakują do drugiego śniadania. Potrafimy też przygotować świeżą sałatkę owocową, która jest tak samo słodka jak czekolada. Z przyniesionych do szkoły warzyw stworzyliśmy kolekcję ludzików i stworków, które zamieszkały na naszym parapecie. Sok marchwiowy przygotowany z marchewek, które wcześniej służyły nam do rozwiązywania zadań matematycznych smakował wybornie.
Chcąc radośnie zakończyć ten etap projektu przygotowaliśmy przedstawienie o warzywach na podstawie wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”. Dzięki przygotowanym i rozwieszonym wcześniej w szkolnym holu plakatom zapraszającym na przedstawienie, nasz występ obejrzeli inni uczniowie i nauczyciele z naszej szkoły. Pani Ewa od j. angielskiego bardzo nas chwaliła. Podobało jej się jak wcieliliśmy się w role warzyw. Nauczyła nas potem jak po angielsku nazwać granych przez nas bohaterów.
Mimo, że tydzień zdrowego odżywiania się już za nami, my nie rezygnujemy. Każdego dnia w naszej zerówce jest mnóstwo warzyw owoców i każdy z nas ma swoją butelkę z wodą, bo wiemy że to bardzo potrzebne dla naszego zdrowia i prawidłowego rozwoju. Dziękujemy naszym Rodzicom, że dbają o nas i nie pakują nam do plecaków słodyczy na drugie śniadanie.
Niektórzy z nas zainspirowani projektem samodzielnie tworzą swoje „zasobniki zdrowia” i z dumą prezentują je na forum klasy.
Dzieci w kl. 0 wraz z wychowawcą